Göğüs Duvarı Deformiteleri

Göğüs çöküklüğü hastalığı doğumsal bir hastalık olup halk arasında Kunduracı Gögsü olarakta bilinir, bilimsel adı ise Pectus Excavatum’dur. Gögüs çöküklüğü hastalağı çoğunlukla hayatı tehdit edici bir hastalık değildir ve nadiren kısıtlı fonksiyon bozukluklarına neden olur.Kunduracı gögsü hastalığı Sternumun (iman tahtası kemiği) alt kaburga ve kıkırdakları ile beraber yani omurga kemiklerine doğru arkaya çökmesidir. En sık görülen göğüs ön duvarı deformitesidir (%80).

Göğüs duvarı deformiteleri çok ciddi içe göçmüş göğüs duvarı ile kozmetik olarak çok az belli olan bozukluklardan oluşan geniş bir yelpazeye sahiptir. Bazıları çok az belli olur ve çocuğun klinik bir yakınması olmazsa cerrahi düzeltme gerekmez.

Göğüs Duvarı Deformiteleri göğüs kafesinin önündeki kemiğin basıklaşmış içe doğru göçmüş halidir. Oldukça sık olmasına rağmen çok hafif formları dikkat çekmediği için aileler doktora başvurmaz. Göğüs duvarı deformiteleri daha ciddi durumlarda göğüs kemiği iç organlara baskı yaparak solunum sırasında akciğerlerin yeteri karda genişlemesine izin vermez ve kalbi baskıya uğratır. Fiziksel aktivite sırasında çocuklarda solunum sıkıntısı olabilir ve çocukların dayanıklılığı azalır.

Pektus carinatum (güvercin göğsü) göğüs duvarı deformiteleri ve orta göğüs kemiğinde dışa doğru eğiklik ve çıkıntı olması nedeniyle görünümde farklılığa yol açar. Pektus ekskavatumdaki gibi iç organlara baskı olmadığı için çocukların genellikle fizik aktivite sırasında herhangi bir yakınmaları yoktur. Görünüm dışında sorun yaratmayabilir.

Göğüs Duvarı Deformiteleri Tedavi Seçenekleri

Göğüs duvarı deformiteleri hastaların özelliklerine göre cerrahi planlama yapılabilir. Şekil bozukluğu olan kaburgaların çıkarıldığı açık cerrahi işlem hem pektus ekskavatumda hem de karinatumda kullanılabilir. Çocuğun boyutlarına göre hazırlanmış bir metal çubuk yardımı ile yapılan Nuss ameliyatı ise seçilmiş Pektus ekskavatum hastalarında kullanılabilir. Nuss ameliyatı daha küçük ameliyat izi taşıması ve daha az ağrılı olması açısından avantajlıdır ancak her hasta için uygun ameliyat seçeneği değildir. Diş tedavisinde olduğu gibi metal çubuk yardımı ile göğüs kafesi içerden dışarı doğru itilerek tekrar şekillenir. Tedavi yaklaşık 2 yıl sürer bu süre boyunca metal çubuk göğüs kafesine yerleştirilen kısımda kalır. Bu işlemler uzmanlaşmış ve bu hastalıklarla ilgilenen Çocuk Cerrahi ekibimizce yapılmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

diyafragma-hernisi

Diyafragma Hernisi

Diyafragma hernisi çocuklarda görülebilen hastalıktır. Diyaframı açıklayacak olursak …

Devamını Oku
gastroozofageal-reflu

Gastroözofageal Reflü

Geriye kaçış anlamı taşıyan reflü mideden yemek borusuna kaçışı belirtir. Bu sorun ço…

Devamını Oku
kostik-ozofagus-yaniklari

Kostik Özofagus Yanıkları

Koroviz maddeler kolay edilmektedir. Kaza ile kroviz maddelerin içilmesi çok öne…

Devamını Oku